Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosiri cookie-urilor. - Afla mai mult - Ascunde acest mesaj
  1. See Detail

Sfantul Vasile

”1 ianuarie

Sf. Vasile; Sân-Vasii; Anul Nou; Craciunul mic, fratele Craciunului Taierea împrejur cea dupa trup a Domnului; Sf. Vasile cel Mare Sarbatoare prin excelenta laica, zilei de 1 ianuarie i-au fost cautate radacini crestine, care s-o ancoreze în marea sarbatoare a Craciunului. Astfel, mai era numita Craciunul Mic sau Fratele Craciunului, deci o sarbatoare de mai mica importanta comparativ cu Craciunul.

Faptul intra însa în contradictie cu marele numar de practici magice si rituale ce se savârseau în aceasta zi. Prezenta Sfântului Vasile este si ea explicata diferit, în lumina mitologiei populare: Vasile este chiar numele de botez al lui Iisus Hristos; alteori este un chefliu nevinovat, întâiul urator si petrecaret, cel care a instituit traditia sarbatorii care-i poarta numele. Prima zi a anului este considerata un moment deosebit de propice desfasurarii practicilor magice de orice natura.

Pe de o parte, reprezinta un moment de cumpana („cumpana dintre ani“), care, în functie de buna cunoastere a traditiei mitologice, poate fi îndreptata în sensul dorit, în timp ce, de cealalta parte, este o zi fasta prin excelenta, este prima zi a anului, a unui nou interval de timp, tipar în care pot fi forjate evenimentele viitoare. În acest sens trebuie întelese toate practicile de propitiere, prin care oamenii încearca sa-si stabileasca singuri un destin fast în intervalul urmator, atât pentru ei, cât si pentru gospodarie (animale, recolte, starea vremii s.a.).

Nu numai oamenii dispuneau atunci de aceste puteri deosebite prin care influentau destinul: toate obiectele din gospodarie, plante variate puteau de asemenea sa ofere un sprijin nepretuit oamenilor în aflarea sau influentarea viitorului. Integrându-se în perioada mai larga a sarbatorilor de iarna, începuta la Craciun, obiceiurile care aveau drept scop colindatul reveneau la domeniul fundamental al vietii taranului: muncile agricole, fertilitatea câmpului, viitoarele roade bogate.

Semanatul, Plugusorul, Plugul cel mare, Vasilca sunt cele mai importante tipuri de texte magice ce se rostesc în aceasta zi, având o puternica valoare augurala colectiva: erau adresate individual, unui gospodar anume, dar acelasi continut se referea si se repeta pentru toti agricultorii din sat. În aceeasi categorie a manifestarilor augurale bazate pe principiile „magiei primei zile“ a anului se încadreaza colindele ce vizeaza bunastarea, fizica si materiala a individului: Sorcova, colindele Sf. Vasile se adreseaza celor apropiati, cunoscutilor, urându-le acestora în principal sanatate si putere de munca.”

*OLTEANU, ANTOANETA Calendarele poporului român / Antoaneta Olteanu. Bucuresti : Paideia, 2001 744 p. : 23,5 cm. Bibliogr. ISBN 973-8064-94-5 398.3(498)